Orăşelul copiilor Sibiu 2011- ediţia a II-a

De ceva timp, acest tip de manifestare a început să fie prezentă în tot mai multe localităţi din România. Sibiul nu face excepţie. Am avut în spate experienţa ediţiei trecute (din 2010) a Orăşelului copiilor ceea ce ne-a ajutat enorm. Acţiunea a fost organizată de Asociaţia Exploratori pentru Viitor.
În 12 iunie la ora 10:30, în parcul Sub Arini pe aleea de lângă stadionul municipal, a avut loc deschiderea oficială a evenimentului, tăierea panglicii de intrare fiind făcută de unul dintre copii, un organizator şi un reprezentant al Poliţiei.

La această manifestare au fost prezente mai multe instituţii sibiene: Poliţia judeţeană, Pompierii, Jandarmii, Asociaţia Naţională Antidrog Sibiu, S.M.U.R.D, Centrul Chinologic, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţia locală, Teatrul Gong, Muzeul de Etnografie, ultimele trei fiind în plus faţă de instituţiile prezente la ediţia anterioară, a precizat Ionel Oglan din partea organizatorilor.

Copii au primit un „paşaport” la intrare care a trebuit vizat de fiecare dintre instituţii, la final (adică la „Primărie”) urmând să primească o diplomă de participare. Orăşelul a fost vizitat oficial de 527 de copii cu „paşapoarte”, fără să ştim care a fost numărul celor neînregistraţi.

“Instituţiile” prezente în acest orăşel au arătat micilor vizitatori cu ce se ocupă, care este rolul lor şi prin informaţiile şi activităţile prezentate au urmărit să le stârnească interesul.
Le voi trece în revistă în următoarele rânduri:
* Serviciul paşapoarte – situat la intrare, aici s-a facut inscrierea copiilor şi fiecare a primit un „paşaport” care trebuia vizat de fiecare instituţie.
* Poliţia – siguranţa rutieră, semnele de circulaţie şi autovehicolele din dotare (maşina şi motocicleta), alături a fost prezentă o echipă de intervenţie rapidă
* Mass-media – prezentarea principalelor mijloace de comunicare în masă şi mânuirea unei camere video
* Poliţia locală – ordinea publică şi siguranţa cetăţeanului, …
* Jandarmeria – echipament de jandarmi montani
* I.S.U – a prezentat reguli de siguranţă în cazul găsirii de muniţie sau proiectile neexplodate
* Centrul chinologic – câini poliţişti
* Pompierii – maşina de intervenţie şi echipamentul, pericolele focului
* S.M.U.R.D. – reguli de prim ajutor
* Antidrog – pericolele drogurilor
* Filarmonica – instrumente muzicale, compozitori, audiţie la căşti
* Farmacia – medicamente şi beneficiile lor, pericolele folosirii abuzive sau nerecomandate
* Piaţa – recunoaşterea fructelor/legumelor, cântărirea alimentelor
* Librăria – prezentare cărţi şi importanţa materialelor tipărite
* Grădiniţa – diferite activităţi pentru preşcolari
* Şcoala – activităţi şcolare şi materiale didactice (enciclopedii, microscop, glob pământesc, etc.)
* Biserica – observarea mai multor versiuni ale Bibliei şi prezentare de personaje biblice
* Meşteşuguri – diferite activităţi practice (modelaj ipsos, folosirea imaginaţiei în arta hârtiei)
* Teatru – teatru de păpuşi, prezentarea şi mânuirea marionetelor
* Exploratori – prezentarea activităţilor exploratorilor, confecţionarea unui model origami.
* Circ – baloane, clovni, pictura pe faţă
* Muzeu – construcţia unei mori de vânt (morişca din copilărie)
* Stadion – mişcare şi jocuri cu mingea
* Primărie – locul unde copii primeau diploma de participare la orăşel

Au avut loc concursuri cu premii şi medalii organizate de Pompieri şi Poliţia rutieră.
Centrul chinologic a oferit o demonstraţie amplă a ajutorului oferit de câinii poliţişti în prinderea şi imobilizarea infractorilor. Teatrul Gong a prezentat un mic spectacol cu păpuşi.

Copiilor le-au plăcut maşinile de pompieri, de poliţie şi atv-ul jandarmeriei montane şi au întrebat pe cei de la standuri despre activitatea lor. Reprezentantul Poliţiei Judeţene, Christian Stanciu s-a declarat mulţumit de reacţia şi interesul manifestat de copii sperând ca în viitor unii dintre ei să devină poliţişti.

Deşi prognoza meteo nu a fost deloc favorabilă, nu a plouat decât după ce am încheiat cu tot şi am adunat materialele (~ ora 16:40). Sigur a fost intervenţia lui Dumnezeu la fel ca şi în ocazia anterioară (Orăşelul copiilor din 2010).

Am primit ajutorul şi le mulţumim voluntarilor adventişti din mai multe localităţi din care aminintim: Făgăraş, Mediaş, Agnita, Cristian, Gura-Râului, Târgu Mureş, Braşov şi bine’nţeles Sibiu.
Trebuie menţionat şi ajutorul oferit (sub formă de materiale, servicii) de către Carrefour, Baumax, Sory, Antena1 Sibiu şi ziarul Sibiu 100%, ajutor care a contribuit la buna desfăşurare a acestui eveniment.

Radu Doru Rus – resp. comunicaţii Sibiu

You can leave a response, or trackback from your own site.