Fii inteligent! Trăieşte sănătos!

copii_astra_afis_impactAşa s-a intitulat unul dintre proiectele desfăşurate  în cadrul convenţiei Impact Sibiu din perioada 19-28 iulie 2013

Această proiect a avut loc timp de 4 zile la parterul Bibliotecii Judeţene Astra din Sibiu. Vă prezentăm în continuare descrierea activităţilor din fiecare zi.

Prima zi

Un grup de  studenţi adunaţi sub umbrela unei asociaţii studenteşti Amicus şi-au propus ca în cele câteva zile să adune câţi mai multi copii şi să încerce să le vorbească despre importanţa unei vieţi sănătătoase, importanţa unor decizii corecte luate în viaţă şi de ce nu…importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos de acum încolo.

În cadrul acestui eveniment, ziua de luni – 22.07.2013 – a fost luminată nu doar de razele soarelui ci şi de proiectul mai sus amintit. La Biblioteca Astra, peste 50 de copii au ascultat povestiri, au învăţat cântece, s-au jucat, au avut ocazia să-şi arate creativitatea, au făcut poze, au primit premii, au avut parte de gustări, dar mai ales au învăţat cum să trăiască sănătos. E uimitor când cei mici asimilează învăţături corecte şi îşi prezintă şi cunoştinţele. Organizatorii au fost uimiţi de cât de multe informaţii deţineau micuţii în ce priveşte cele 8 principii de bază ale sănătăţii ( nutriţie, exerciţiu fizic, apă, soare, echilibru, aer, odihnă şi o inimă veselă şi binevoitoare).

Educaţia înlocuieşte o minte goală cu una deschisă şi tocmai de aceea e important să presărăm picuri de înţelepciune în minţile receptive ale celor ce rămân după noi. Şi acest lucru cu cât mai mult cu cât avem de învăţat şi noi de la ei. Avem de învăţat deoarece avem prea multă cunoştinţă, dar prea puţină înţelegere, avem poduri peste munţi şi nici o punte peste prăpastiile dintre fiinţele noastre. Avem de învăţat că trebuie să ne păstrăm entuziasmul copilăriei; e cel mai important lucru…

Folosindu-ne de spusele lui Andrei Pleşu  vă recomandăm să „respiraţi mai amplu, priviţi, scurt spre mijlocul cerului, reînvăţaţi să surâdeţi…”

Ziua a doua

De-a lungul secolelor omenirea a fost fascinată de citate celebre, opere monumentale, invenţii uimitoare, descoperiri ştiinţifice şi discursuri memorabile. Toate acestea nu ar fi putut fi realizate dacă nu s-ar fi investit timp şi energie în procesul minunat al gândirii. Şi când altcândva ar fi mai potrivit să se înceapă să se lucreze în acest sens decât încă din primii ani ai vieţii. Acesta constituie obiectivul major al organizatorilor proiectului “Fii inteligent! Trăieşte sănătos!”. Ştiaţi că aproximativ 90 % din boli sunt legate de alimentaţie? Într-o viaţă de durată medie o persoană consumă în jur de 40-50 de tone de alimente. La aşa cantitate proabil că e necesară o mai mare atenţie la răspunsurile intrebărilor ce, cum, cât şi când mâncăm. Programul desfăşurat la Biblioteca Astra Sibiu a avut şi în data de 23.07.2013,între orele 14-17, o prezenţă semnificativă – aproape 60 de copii. Din nou spiritul ludic a fost aprins în clădirea în care s-a desfăşurat evenimentul, dar şi în inimile organizatorilor.

Programul a debutat cu povestirea “unchiului Lucian”, în unchiul_lucian_povestire_astra_impactton cu subiectul zilei, care îl avea drept protagonist pe un anume rege Reinhard din istorie care ajunsese să nu mai poată ieşi din încăperea în care se afla datorită greutăţii cauzate de pofta excesivă.  În cele câteva minute copiii şi-au îmbogăţit cultura generală şi în acelaşi timp au fost şi captivaţi de stilul dinamic al povestitorului. Au fost incluse şi învăţarea unor cântece şi o activitate practică: copiii trebuiau să facă o salată de fructe în bol natural de pepene. Creativitatea  a fost răsplătită cu revista “Fii inteligent! Trăieşte sănătos!” a editurii “Viaţă şi Sănătate” puse la dispoziţia organizatorilor de către Librăria Sola Scriptura Sibiu. Pe lângă înclinaţia spre estetic, copiii au demonstrat  şi generozitate atunci când i-au chemat pe organizatori să mănânce cu ei. Se pare că am putea învăţa de la ei să smulgem măcar pentru câteva clipe mantia egoismului ce ne încătuşează existenţa… Mai mult decât atât, şi-au arătat şi educaţia şi responsabilitatea când au făcut curăţenie cu foarte mare acurateţe la mesele de lucru. Unul dintre participanţi a fost sărbătorit de către organizatori oferindu-i-se un mic cadou din partea lor si copiilaşii i-au cântat “la mulţi ani!”. Cel mai important punct de pe listă a constat într-o prezentare legată de alimentaţia adecvată ce a purtat chiar titlul proiectului. Deşi aflaţi la vârste fragede, copiii au dovedit că ştiu să jongleze cu termenii medicali şi ştiu ce e important în procesul digestiei.

“Unii oameni trăiesc pentru a mânca, dar eu mănânc pentru a trăi” e conceptul lui Socrate pe care am putea să-l împrumutăm şi noi. Alimentaţia nu trebuie să constituie scopul vieţii noastre, ci doar modul de a întreţine viaţa, de a satisface nevoile organismului uman în cel mai bun mod cu putinţă. Excesul de grăsimi, dulciuri şi alte produse dăunătoare conduc la un colesterol mărit şi afecţiunile nu vor întârzia să apară dacă nu vom fi conştienţi de complexitatea corpului nostru.

Se ştie că oamenii care gândesc sănătos nu au predispoziţie aşa mare la boală deci scopul acestui program e tocmai încurajarea gândirii… “Omul a fost creat să gândească. În aceasta stau toate meritele şi toată demnitatea sa, iar datoria sa deplină este să gândească aşa cum trebuie.” (Blaise Pascal)

Ziua a treia

Pentru a avea o viziune corectă a vieții e nevoie de acea înțelepciune care să știe să scoată la iveală inteligența  la momentul și locul potrivit, e nevoie de acel discernământ care conduce la decizii sănătoase și e necesară acea abilitate de a îmbina rațiunile minții cu pulsațiile inimii.De ce? Pentru că uneori din dorința de a străluci pe scenele lumii sarificăm fericirea, sănătatea, familia, valorile sau convingerile.   “Fii inteligent! Trăiește sănătos!” a reușit în mod special in data de 24.07.2013 sa inducă o viziune echilibrată asupra vieții. Fiecare punct din programul de la Biblioteca Astra a transmis învățături, valori sau gânduri memorabile.

Cei 60 de copii prezenți au avut in centrul discuțiilor  perseverența, ambiția și importanța cititului. Povestirea de început era de fapt istoria Wilmei Rudolph, o fetiță diagnosticată cu poliomielită, dar care în ciuda pronosticurilor medicilor a ajuns atletă, câștigând 4 medalii de aur la jocurile olimpice. Concluziile la această istorie uimitoare au fost trase chiar de copii: nu trebuie să renunți, nu trebuie să-i denigrezi pe cei cu probleme, orice e posibil cu efort și sârguință. Cântecelul învățat era tot o poveste cu morală în care se sublinia ascultarea.

Imaginația a fost din nou in scenă la jocul de compus propoziții din cuvinte decupate din ziare și la quilling. Vrând să depășească condiția de oameni obișnuiți și tinzând spre extraordinar, copiii au avut idei minunate pentru quilling întrecându-se pe ei înșiși.

Cea mai mare atenție însă a fost acordată punctului educativ cu titlul „Gândește cutezător,” care îl avea  în centru pe Ben Carson, șeful secției de Neurochirurgie pediatrică a Spitalului John Hopkins din Baltimore, Maryland. Povestea acestui om, regăsită și în cartea cu același nume, încă mișcă inimile ascultătorilor datorită victoriei ambiției și perseverenței. Neremarcându-se la școală, având chiar probleme la învățătură, a ajuns totuși un medic excepțional, un om de succes, fiind premiat cu Medalia Prezidențială  a libertății. Întreg drumul acesta s-a datorat efortului mamei lui de a susține și incuraja potențialul pe care alții nu-l observau și mai ales încurajărilor ei ca el să citească cel puțin două cărți pe săptămână… Poate că văzând diferența dată de eforturile educației vom investii și noi mai mult în asta… Și deși sunt uimitoare realizările lui Carson, acesta nu s-a oprit aici, remarcându-se prin operația de separare a doi gemeni cu capetele lipite care s-a dovedit un succes prin faptul că ambii au supraviețuit. Munca acestui om e magnifică mai ales în contextul în care creierul uman e cea mai complexă structură. Determinarea lui a avut în spate câteva obiective precise: Talent (talent), Honesty(onestitate), Insight (perspicacitate), Nice (amabilitate), Knowledge (cunoștințe), Books (cărți), In-deep-knowledge (studiu aprofundat), God (Dumnezeu), toate acestea formând acronimul Think Big (Gândește cutezător).

Pe lângă istoria aceasta, biografiile unora ca  Pasteur, Roosevelt, Einstein, Edison, Lincoln, Beethoven despre care li s-a vorbit copiilor, stau ca mărturie că se poate ajunge la geniu si magnitudine în ciuda defectelor, afecțiunilor, părerilor negative ale celor din jur sau obstacolelor de orice gen. Dacă ne recunoaștem nevoia de Dumnezeu, El ne va ajuta să ajungem la măreție. Și gândurile acestea cu trimitere spre divin sunt lecții învățate tot din viața lui Carson care, după cum au știut și copiii, se roagă înainte de fiecare operație.

Și pentru că decizia lui Ben de a urma o carieră în medicină a fost determinată de experiența lui cu microscopul, micuții au avut ocazia să observe și ei țesuturi, mușchi și celule albe și roșii la microscop. De asemenea întrebările cu privire la alegerea lecturilor și la obstacolele în calea lecturii i-au răscolit pe copii, făcându-i să se gândească mai mult la ce e important și la ce decizii să ia pentru viața lor. Câteva secvențe din filmul Gifted hands (Mâini înzestrate), inspirat din viața lui Ben Carson, i-au ținut pe cei mici cu sufletul la gură, dorindu-și să-l urmărească cât de curând în întregime.

Întâlnirile cu generația viitorului au fost revelatoare pentru toți cei prezenți și ceea ce contează cel mai mult e ce lăsăm în urmă și tocmai de asta ne dorim ca momentele educative să fii lăsat ceva urme. „Dacă folosim orice experiență ca să ne sporim cunoștințele pentru a le folosi spre binele omenirii, aceasta va produce o schimbare în noi și în lumea noastră.” Ben Carson.

Ziua a patra – Iubește inteligent!

„ Jucați-vă de-a v-ați ascunselea, dar nu va ascundeți unde nu puteți fi găsiți niciodată!” spunea un vorbitor motivațional într-o ocazie. Deși suntem adulți în toată firea și pretindem că suntem prea serioși uneori pentru joacă, tindem să ne jucăm cu lucrurile serioase sau chiar să ne ascundem, să ne refugiem sau să ne punem măști. La capitolul acesta copiii ne dau lecții, inocența, sinceritatea și deschiderea făcandu-i să treacă mult mai ușor peste neajunsurile vieții.

În ultima zi a proiectului „Fii inteligent! Trăiește sănătos!,” Biblioteca Astra a fost învăluită în magia iubirii, tema fiind „Iubește inteligent!” S-a vorbit la prezentare despre stima de sine, despre refugiu, despre ce înseamnă iubirea și despre pericolele pseudo-valorilor promovate de societatea contemporană. Și deși pretindem a fi mari experți în tot ce ține de relații și interacțiuni, azi s-a dovedit ca „nu există principii de bază” sau cel puțin nu funcționează cele pe care le aplicăm noi mereu.

Nu doar prezentarea a fost pe subiectul iubirii, ci întreg programul. Copiii au avut de compus o declarație de dragoste pentru părinți, iar mai apoi de făcut o invitație la nuntă cu diferite desene, forme, decupaje. Imaginația s-a revărsat din abundență la bibliotecă astfel că creațiile au fost uimitoare. Toată munca a fost recompensată cu pizza spre bucuria celor mici și cu reviste de sănătate pe-nțelesul lor. S-a învățat iar un cântecel și s-a făcut rezumatul celorlalte zile și bineînțeles nu a lipsit povestirea.

Copiii îndrăgesc jocurile, dar la jocuri câștigă de cele mai mule ori unul singur, însă există un joc în care ambii câștigă: dragostea. Și dacă am înțelege mai bine regulile acestui joc probabil că lumea ar arăta altfel, probabil că fiii noștrii ar arăta altfel și probabil că am simți că cerul s-a mutat pe pământ. În fond de ce să nu mai trecem o dată peste instrucțiunile de bază. Ce avem de pierdut?…

Echipa ,,Fii inteligent! Trăieşte sănătos,,

Coordonator Ibi Mărgeruşanu

You can leave a response, or trackback from your own site.